Čokoládové "burizony"_recept 001

Obrázek1

Vzpomínáte na čokoládové burizony z vašeho dětství? Já moc ráda a často. Mám je totiž spojené s chvílema, kdy u nás doma maminka každoročně chystala snad více než 20 druhů vánočního cukroví a my děti ji u toho vášnivě pomáhaly. Teda jenom já a moje sestřička, zatímco náš bráška, způsobem jakým jsem dodnes nepochopila, nenápadně kradl těsto a ještě se u toho náramně bavil ... 

Jako další tip na nadcházející novoroční juchání vám přináším způsob, jak si zpestřit sváteční stůl, zamlsat si bez výčitek a zároveň i třeba svým malým ratolestem vytvořit nenápadně i malinko zdravější dobrůtky, nad kterými se věřím budou olizovat i jejich milovaní tatínci. No a kdyby přece jenom někdo něco namítal, řekněte mu, že je v tom protein a bude mít po tom svaly ..., to zabere na každou námitku :).

Recept:

1 šálek konopných semínek , 1/3 šálku kakaového másla, 1/3 šálku kakaové hmoty, 1/3 šálku nepraženého kakaového prášku, 2 vrchovaté polévkové lžíce tuhého medu nebo 3 vrchovaté lžíce kokosového cukru či jiného sladidla, které rádi používáte.

Pomůcky: Papírové mini košíčky

1 šálek = hrníček o objemu 250ml

Postup:

Připravte si vodní lázeň, tzn. do hrnce s vodou vložte skleněnou mísu z varného skla a do ní dejte na na malé kousky nakrájené či nastrouhané kakaové máslo a kakaovou hmotu. Přidejte nepražené kakao a také med či jiné sladidlo. Při přípravě rostlinného jídla v RAW kvalitě si hlídejte teplotu vodní lázně tak, aby nepřesáhla max. 50°C. Při ohřívání vody dochází k předávání tepla mezi vodou a skleněnou nádobou, která ohřívá čokoládu a tím se také rozpouští. Teplotu uhlídáte buď digitálním teploměrem na vaření nebo tím, že do vody strčíte prst a pokud vás už voda začne hodně pálit, tak se její teplota rychle zvyšuje a celou vodní lázeň tedy odstraňte ze zdroje tepla. Z vodovodního kohoutku s teplou vodou by měla dle požadavků na TZB (technické zařízení budov) téci voda o maximální teplotě 55°C a přeci jenom každý ze své zkušenosti víme, že když se takovou vodou chcete osprchovat, musíte si ji naředit vodou studenou, jinak byste se spálili. Myslím si, že pro vás rozhodně nebude těžké poznat teplotu ohřívané vody blížící se k 50°C pomocí prstů na rukou, aniž byste si museli hned pořizovat digitální teploměr.

Jakmile tedy celou vodní lázeň odstraníte ze zdroje tepla, pravidelně ji míchejte a počkejte si, až se celá krásně rozpustí. Pak do ní nasypejte konopná semínka a hezky rozmíchejte. Pomocí kávových lžiček pak naplňte malé mini košíčky konopnými čokoládovými "burizony" a dejte ztuhnout do lednice. V mrazáku vám v uzavřené nádobě vydrží až 6 týdnů. Ale být Vámi, nikomu bych o tom neříkala, může se vám totiž stát, že za těch 6 týdnů najdete v mrazničce jen prázdnou krabičku s několika papírovými košíčky. 

A ještě jedna maličkost na závěr. I když se vám podaří teplotu vodní lázně neuhlídat a přesáhnout o nějaký ten stupínek, vůbec se toho neděste. Když jsme navštívili výrobnu kakaových produktů v Troubelicích, společně s jejími provozovateli jsme se u příjmeného rozhovoru shodli, že stejně žádná raw čokoláda není ve skutečnosti raw. Kakaové boby, ze kterých se vyrábí kakaové máslo, kakaová hmota i kakaový prášek se před zpracováním suší na přímém sluníčku, na kterém ve většině případů teploty stejně přesáhnou onu "kritickou" hranici 45°C, která je hraniční pro celou raw kuchyni. Takže se toho nebojte a hlavně dělejte všechno tak, jak to vyhovuje jen a jen vám, bez nějakých nepřirozených zákazů, příkazů, omezení a jiných podobných nesmyslů. 

Ať už bude vaše čokoláda raw nebo nebude, na tom si myslím, že svět nestojí. Jde tady především o to, že jste si tu vaši čokoládu udělali sami doma, z kvalitních surovin, víte přesně co jste do toho dali a navíc jste třeba i strávili zábavné dopoledne se svými dětmi, které vám chtěli pomáhat a nakonec skončili zmazané až za ušima, ale s úsměvem na tváři a s radostí, že mohly být se svými maminkami a společně si užívat každou chviličku. Nepořádek nadělaný z čokolády se vždycky uklidí, ale tu úžasnou chvíli, kdy vaše dětičky se závidění hodným zapálením a soustředěním nalívají čokoládu do formiček či míchají semínka a nabírají je do košíčku, ta se odehrává jen jednou, vždycky je neopakovatelná a vždycky je úžasná. Protože je to jen a jen vaše chvíle s vašimi dětmi, které tak rychle rostou ...

Přeji vám nádherné dny, šťastný a úspěšný Nový rok a kdybyste cokoli potřebovali a já vám mohla pomoci, určitě mi napište na eva@vitarianstyle.com. Budu se těšit.

Eva kul 2

Eva Benek 

The raw/vegan chef

Lektorka raw kurzů

Autorka knihy o základech RAW food se 100 receptů: Raw food jako zážitek

Autorka 8 e-booků: To nejlepší z raw food

Člen asociace kuchařů a cukrářů ČR

4x bez lepku mléka cukru vajec

 

Záznamy nebyly nalezeny...

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.