Skladem
Semena se používají na výrobu olejů. Jsou dobrým zdrojem bílkovin, minerálních látek a kvalitních tuků. Používají se do salátů, polévek, cukroví, pečiva, obilných kaší a dalších pokrmů. Nejvýživnější jsou semínka bez tepelné úpravy.
Obsahují bílkoviny, vitamín E, zinek a jsou bohatým zdrojem základních omega-3 a 6 nenasycených mastných kyselin. Dýňová semena přispívají k zdravému vzhledu pleti. Semena dýně jsou také bohaté na vitaminy skupiny B.
Dýňová semínka se dají konzumovat i samotná a určitě jsou syrová semena dýně nejvýživnější a nejvhodnější pro lidský organismus. Doporučujeme semínka před jídlem na 6-10 hodin namočit do vody. Probudíte v nich tvorbu těch správných enzymů a dají i lehce opražit. Opražením ještě více vynikne jejich chuť a aroma, avšak jejich výživová složka se tím rapidně sníží.
Živiny: vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín K, vitamín E, betakaroten, vápník, měď, jod, železo, hořčík, mangan, fosfor, draslík, selen, zinek, vláknina, bílkoviny, omega-6, 3 nenasycené mastné kyseliny.